Stick vs. flag

Het hebben van een extensie van je arm een ​​belangrijk onderdeel van de omgang met je paard. Wij staan tenslotte op 2 benen en je paard op 4, op deze manier hebben we, zoals Pat Parelli mooi zegt: Long-body Logic. Met een verlengstuk van onze arm kunnen we beter begrepen worden door ons paard. Sticks en zwepen kunnen worden gebruikt voor het opbouwen van vertrouwen, het begeleiden van je paard, communicatie over je persoonlijke ruimte en/of als het gaspedaal bij je paard. 

Wat je vraag ook is, het gaat meer om de welke intentie je hebt en hoe je jezelf aanbiedt om met het paard te communiceren, nog meer dan om de tool die je gebruikt. 

Er zijn nog meer tools om mee te werken, maar ik gebruik de naar mijn idee 2 meestvoorkomende tools met elkaar. Wanneer gebruik je nou een stick? En wanneer een vlag? En waarom?

Belangrijk

Nog voordat we überhaupt naar de sticks en flags gaan kijken is er 1 basisvoorwaarde die ten alle tijde bevestigd moet zijn voordat je deze tools gebruikt:

Je paard mag er niet bang van zijn, ook niet als hij toevallig even stilstond, nope! Helemaal ontspannen is de voorwaarde! We willen geen communicatie op  basis van angst, maar op basis van wederzijds begrip. Dat betekent dat je paard begrijpt dat die stick bij jou hoort (en dus niet eng is).

Sticks, vlaggen en zweepjes wil je zien als verlengstuk van je arm en daarmee kun je je paard dus ook aaien, niet alleen vanaf de grond maar ook vanuit het zadel, dikke tip om dit dus ook regelmatig te doen om te checken of dit nog steeds oké en je ‘m niet alleen maar gebruikt als leidend communicatiemiddel. Hetzelfde geldt voor dat je ‘m ook tussendoor vaak wilt aaien met je hand i.p.v met je stick (het gaat om de eeuwige balans!).

Oké, let’s go!

Stick + savvy string:

Om het verschil aan te duiden, categoriseer ik deze onder ‘Fysieke druk’, want de stick + savvy string lengte zijn lang genoeg om met een standaard leadrope lengte je paard eventueel een touch te geven op het moment dat hij je eerste hulpen niet oppakt.

💡 Omdat de stick zwaarder is dan bijvoorbeeld een rij-zweepje, zorgt het ervoor dat je vertraagd en je je bewuster wordt van je lichaam(staal). Deze wordt veel gebruikt bij mensen die beginnen met Natural horsemanship vanaf de grond of bij het starten van jonge paarden.

💡 Bij een opdringerig of wat agressief paard en je wilt je eigen bubbel beschermen is dit het meest duidelijk voor je paard.

💡Je hebt meer long body Logic met stick + touwtje (paarden zijn horizontale dieren, wij verticaal)

💡 De standaard stick lengte is de ruwe lengte van het paardenbeen op de grond, wat weer een goede veiligheidsmaatregel is om uit de trapzone blijven.

💡 De standaard stick lengte is ook ongeveer de lengte van de nek van het paard, veroorzaakt het een geweldige hulpmiddel is voor het spelen van On-Line of het rijden op FreeStyle.

💡 Stok kan je ook gebruiken om mee te rijden (sturen tijdens Freestyle)


Deze werkt vaak al heel fijn bij extraverte/voorwaartse paarden.

(tekst gaat verder onder de foto)

Vlaggetje op een stick:

Ik zie deze meer als ‘Mentale druk’, want het vlaggetje maakt geluid en veranderd van vorm, zonder fysieke ‘touch’.

💡 Vlaggetje kan nóg gerichter energie geven. Afhankelijk van het type vlaggetje/zakje/doekje kan het zachter, fijner voor gevoelige paarden zijn. Sommige paarden vinden het juist irritant en houden er niet van als de vlag tijdens het bewegen over de grond sleept.

💡 Ook goed voor het beschermen van je eigen ruimte zonder zwaardere fysieke ‘touch’, wel vraagt het meer body awareness van jezelf, omdat deze vaak lichter is om rond te dragen, is het verleidelijk ‘m snel te gebruiken. Maar onthou: eerst lichaam dan pas stick.

💡 Ook deze is heel duidelijk voor een opdringerig of wat agressief paard en je wilt je eigen bubbel beschermen en je wilt ze liever niet op de neus tappen (lees: dit kan voorkomen bij paarden die onvoorspelbaar/heel rennerig worden op het moment dat ze je ‘niet zien staan en je omver willen lopen).

💡 Een vlag is ook handig voor het normaliseren van beweging & geluid boven zijn rug van een groen paard en veranderende kleuren en lichten aan de rand van zijn gezichtsvermogen. (Dus een handige oefening voor jonge paarden of angstigere paarden die plotselinge geluiden heel spannend vinden, denk aan als je ooit een buitenrit maakt en je neemt eten mee in een ritselend plastic tasje).

💡De vlag is ook handig om een ​​paard aan te moedigen dat meestal dof is voor je hulpen (omdat het geluid en beweging van de vlag vaak al motiveert en je het paard niet een fysieke aanraking hoeft te geven).


Voor zelfverzekerde introverte paarden kan het vlaggetje een vriendelijkere aanmoedigingen zijn of juist een fijnere/vriendelijkere bescherming bieden als een paard over je heen loopt. Voor de juist onzekere/hetere paarden kan dit AV-rechts werken en is het juist gebruik hiervan dus heel belangrijk. Je wilt deze waarschijnlijk eerst gebruiken om vertrouwen op te bouwen (i.p.v. er meteen allerlei (moeilijke) dingen mee te vragen) en wordt dit later juist een veel zachter middel voor deze type paarden dan de carrot stick.


Wanneer ga je over op een andere tool?

Ben je inmiddels verder in het gebruik en communicatie met je lichaam/intenties? Of is je paard licht aan de hulpen? Wil je snellere bewegingen maken? Dan kun je experimenteren met lichtere en langere (rij)zwepen.

Geheugensteuntje: Wat doe ik met mijn lijf?

Je wilt bewegen vanuit je hart <3 Dus wat je intentie ook is, zorg dat je met je lichaam al assertief/daadkrachtig probeert over te dragen wat je wil, dit vraagt natuurlijk oefening en herhaling!


Ik gebruik daar deze fases voor:

  1. Ogen (Helder wat je plan is)

  2. Buik/navel (centrum, bewustwording)

  3. Benen (actieve energie)

  4. Stick (stuur bij met je armen > 1. Lead it 2. Lift it 3. Swing it 4. Touch it)

  5. Teugel (vanuit het zadel)


Om jezelf dit eigen te maken, oefen de stapjes eerst eens in slowmotion zonder paard en vervolgens met je paard. Het kan zijn dat sommige van de bovenstaande bewegingen samenwerken en ze voor sommige oefeningen langzamer of sneller achter elkaar gaan.

En terwijl je dit doet, onthou:

‘Do it WITH and FOR the horse not TO the horse’

Dit vertel ik mijzelf ook nog elke dag!



Webshops waar je duurzame sticks/flags kunt aanschaffen:

Aleashop (Carrot sticks + savvy string, ook voor kinderen)

Humphrey Dirks (Sticks, uitschuifbare sticks met vlaggetje)

LoveLance (Losse vlaggetjes en sticks)

Parelli shop (USA) (Filmpje van Pat Parelli over de carrot stick)

Tips, suggestief of toevoegingen op deze post? Ik hoor het graag!

Previous
Previous

Obstakels en zelfvertrouwen

Next
Next

18 (fun) ways of trailer loading