De voordelen van groepslessen

In Nederland (Europa) zijn we gewend geraakt aan privé lessen op je eigen locatie met je paard. Op een gegeven moment na de manege, stopt het hiermee. Gek, eigenlijk! Want lessen op locatie met veel reistijd en kilometers is nogal arbeidsintensief voor onze instructeurs en groepslessen zijn (eigenlijk) veel leuker en leerzamer.

Wist je dat mensen vaak sneller/meer leren in een groep?

Ten eerste is het sociale aspect mega belangrijk. In een groep wordt er sneller gelachen en is de sfeer vaak ontspannender dan een 'serieuze' één op één-training.

Ten tweede geeft een groepstraining meer gespreksstof en onverwachte invalshoeken. je komt dingen tegen die je  misschien zelf nu nog niet nodig hebt, maar in de toekomst wel. Jouw buur-man of vrouw heeft bijvoorbeeld iets gehoord en brengt dat in de groep, waardoor er een nieuw thema ontstaat om over te discussiëren. Daardoor leer je dus meer nieuwe dingen die je misschien niet wist dat je dat wilde leren!


Ik heb mensen tijdens mijn opleiding in Amerika in een groep sneller zien groeien

Nog meer voordelen op een rijtje:

  • Je betaald minder, maar hebt in principe 2 lessen tegelijk.

  • Je kunt vaker lessen omdat het voordeliger is.

  • Je kunt de reiskosten delen.

  • Pauze. (Ja, de aandacht wordt verdeeld, maar dat geeft ruimte om zelf even te oefenen, mee te kijken met de ander of een korte pauze in te lassen, werkt ook goed voor de paarden).

  • Meer en betere voorbeelden. Het is vaak zo fijn om verschillende situaties, oefeningen en voorbeelden te laten zien met meerdere paarden! En het blijft vaak beter hangen.

Ja, maar hoe zit het met niveau verschil?

Stel, je hebt iemand om mee te lessen, maar jullie zitten beiden op een ander niveau.

Uiteraard is het qua niveau lastig om een extreem beginner bij een gevorderde student te zetten, dan zijn wat privé lessen vooraf zeker niet verkeerd, maar denk dan aan thema lessen met een concrete hulpvraag.

Bijvoorbeeld: Trailer laden, buiten wandelen/rijden, obstakeltraining noem maar op. Je zult verbaasd zijn over hoeveel je nog steeds aan je eigen concrete hulpvraag kunt werken én van elkaar kunt leren en met elkaar kunt doen ondanks een niveau verschil.

Ja, maar ik kan niet op locatie komen en/of heb geen stalgenoten om te vragen?

Kun je geen studybuddy vinden? Het zou dan een mooi doel zijn om je trailer laden zo snel mogelijk op te pakken, zodat je je wereld kunt vergroten en op locatie kunt gaan lessen.

Dan is het nog altijd een optie om op je eigen locatie te kijken of je mensen kunt ontvangen voor een groepsles, zodat ik eventueel andere studenten weer bij jou kan uitnodigen.

De mogelijkheden zijn eindeloos!

Kortom: het is leuker, je leert veel meer en vaak voordeliger!

Wanneer privé lessen duurder worden, dan kunnen groepslessen/workshops/cursussen volgen een oplossing bieden. Het is altijd nog beter dan stoppen met lessen!

Next
Next

18 (fun) ways with a barrel